A+ A A-

Trailermarkt veert voorzichtig op

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Met een stijging van 27 procent meer geregistreerde opleggers in 2011 ten opzichte van het jaar ervoor hebben de opleggerfabrikanten een goed jaar achter de rug. De leveranciers van zware aanhangwagens blijven met een bijna gelijke verkoopstijging van 23 procent niet ver achter.

Dat meldt RAI Verenging, die spreekt van een opsteker. De branche heeft zware jaren achter de rug. De trailermarkt kende in 2008 een historische hoogtepunt, in jaar later onmiddellijk gevolgd door een historisch dieptepunt. In 2011 laten zich pas de eerste serieuze tekenen van herstel zien.

Het jaar 2008 liet met 14.224 geregistreerde opleggers en 1.463 geregistreerde zware aanhangwagens een ongekende piek zien. In 2011 zijn de aantallen voor opleggers en zware aanhangwagens respectievelijk 7.679 en 825 eenheden. Een stuk beter dan het rampjaar 2009, maar het zijn cijfers die nog niet in de buurt komen van die van 2008 en de jaren ervoor. Verschuivingen in de markt en de aanhoudende recessie dempen het effect van de uitgestelde investeringen in de transportbranche die zich bij de vrachtwagens eerder liet zien, concludeert RAI Vereniging.

‘De trailerbranche heeft forse klappen gehad, dit is een positief bericht’, reageert Aad Verkade, manager BOVAG Truckdealers, op de cijfers van RAI Vereniging. ‘We zijn blij met dit signaal, het was hard nodig. De branche heeft moeilijke tijden doorgemaakt.’ Verkade zegt de positieve resultaten goed te kunnen duiden. ‘Door de crisis is de aanschaf van nieuw materieel uitgesteld. Die vervanging heeft in 2011 alsnog plaats gehad. Ook de invoering van nieuwe remeisen heeft een positieve uitwerking gehad.’ Verkade verwacht dat de trailermarkt dit jaar, ten opzichte van 2011, min of meer stabiel blijft.

Videokanaal