A+ A A-

Verkoop nieuwe fiets via internet zakt in

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Consumenten hebben in 2011 veel minder nieuwe fietsen via internet gekocht dan in voorgaande jaren. In 2011 werden 93.000 nieuwe fietsen via webwinkels verkocht, tegenover 129.000 in 2010. Dat is een afname van maar liefst 28 procent.

Dat blijkt uit cijfers van BOVAG en RAI Vereniging op basis van Gfk-onderzoek onder uiteenlopende winkels en consumenten.

In voorgaande jaren nam de verkoop van nieuwe fietsen via internet juist fors toe. Niels Hansen, manager BOVAG Fietsbedrijven, spreekt van een bemoedigende ontwikkeling. ‘We denken dat in deze tijden van onzekerheid een groeiende groep mensen kiest voor een aankoop bij de erkende vakhandel, een fietsbedrijf met een goede werkplaats. Een plek waar je als fietskoper terug naar toe kan als je een vraag of een probleem hebt. Een plek ook, waar je deskundig advies krijgt en een fiets op maat, in plaats van een doe-het-zelf-pakket op de gok.’

De totale verkoop van nieuwe fietsen blijft evenals voorgaande jaren licht afnemen.  Er werden vorig jaar in Nederland 1,198 miljoen nieuwe fietsen verkocht. Een afname van 1,4 procent ten opzichte van 2010, toen er nog 1,215 miljoen tweewielers werden omgezet. De omzet op de Nederlandse fietsmarkt daalde dankzij de hogere gemiddelde prijs van een nieuwe fiets slechts licht, met 0,6 procent.

Die hogere gemiddelde prijs van een nieuwe fiets komt op conto van de e-bike. Er werden vorig jaar 181.000 elektrische fietsen verkocht, tegen 166.000 in 2010, een toename met 9 procent. De e-bike is daarmee inmiddels goed voor een marktaandeel van 15,1 procent. Meer dan de helft van de nieuwe fietsen valt nog steeds in de categorie ‘stadsfiets’, maar deze categorie moet wel een veer laten: het aantal verkochte stadsfietsen daalde met 2,7 procent.

Sacha Boedijn, secretaris van RAI Vereniging afdeling Fietsen, zegt de toenemende populariteit van de elektrische fiets goed te kunnen verklaren: ‘Enerzijds neemt de diversiteit van het assortiment nog steeds toe, waardoor de e-bike voor steeds meer groepen kopers een aantrekkelijke optie is. Denk aan forenzen, moeder met kinderen en dergelijke. Aan de andere kant staat ook de productontwikkeling niet stil. De moderne e-bike is op allerlei manieren aan de persoonlijke voorkeuren van de fietser  aan te passen. Zo kun je als fietser kiezen welke ondersteuning je wenst. Kies je voor een sportieve rit of voor een ondersteuning met een tourkarakter.’

Videokanaal