A+ A A-

Aftersales hapert, rendement dealers daalt verder

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Aftersales hapert, rendement dealers daalt verder

Het dealerrendement is verder onder druk komen te staan. In de eerste negen maanden van 2011 is het gemiddelde rendement gedaald naar 0,97 procent. Vorig jaar was het rendement over dezelfde periode nog 1,58 procent. Dat blijkt uit de Branche Barometer die BOVAG Autodealers samen met ASE/DEMAC opstelt.

BOVAG wijt het dalende rendement aan de haperende aftersales.  Er worden volgens de brancheorganisatie minder uren verkocht met als gevolg minder onderdelen. Dit zorgt op aftersales voor een omzetdaling van 4,2 procent ten opzichte van de eerste drie kwartalen vorig jaar. BOVAG Autodealers noemt aftersales de kurk waar het dealerbedrijf op drijft. Omdat het juist bij aftersales niet goed gaat, adviseert BOVAG Autodealers haar leden maatregelen te nemen. Hans Bresser, manager BOVAG Autodealers, licht toe: ‘Zorg dat je je kosten helder hebt. Kijk daarnaast ook kritisch naar investeringen. De verkoopaantallen voor 2012 zijn in toenemende mate onzeker. Dat importeurs in hun doelstellingen een ambitie uitspreken is goed maar wees voorzichtig met  investeren op basis van die ambitie. Daarvoor is de markt op dit moment te onzeker.’

De werkplaats van het dealerbedrijf zal naar verwachting ook moeilijkheden ondervinden van de te verwachten economische teruggang. ‘We zien nu al in de Branche Barometer dat de aftersales omzet terugloopt. Dat zal door de economische situatie waarin we verkeren alleen maar toenemen. Consumenten houden hun hand op de knip. Dat betekent ook dat ze een onderhoudsbeurt van hun auto uitstellen of zelfs overslaan. Dit gaat het dealerbedrijf merken; de vraag naar aftersales neemt de komende periode dus verder af’, aldus Bresser.

Er is ook goed nieuws: de totale omzet is ten opzichte van de eerste negen maanden van 2010 gestegen. De stijging van de totale omzet van 4,4 procent is aldus BOVAG nagenoeg volledig te danken aan de verkoop van nieuwe auto’s. De omzetstijging verkoop nieuw ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar bedraagt 10,1 procent. De verkoop van voertuigen uit kleinere segmenten met een bijbehorende lagere marge draagt er aldus BOVAG aan bij dat de brutowinst minder hard is gestegen. Ook de vele prijsacties richting consumenten zijn hier debet aan, concludeert de brancheorganisatie.

Videokanaal